Belirsiz ve karmaşık ortamlarda, kişisel ve mesleki potansiyeli maksimize eden, çalışanı daha fazla düşünmeye teşvik ederek yaratıcı süreçler içine girmesi için ilham veren, danışan ile koçun işbirliği içinde olduğu bir ilişkidir.
Koçluk ne değildir?
- Koç, psikolog değildir.
- Koç, psikiyatrist değildir.
- Koç, terapist değildir.
- Koç, danışman değildir.
- Koç, akıl hocası değildir.
- Koç, arkadaş değildir.
- Koç, sırdaş değildir.
- Koç, yönlendirici değildir.
- Koç, kardeş değildir.
- Koç, anne-baba değildir.
- Koç, kanka değildir.
Koç seçim sürecindeyken, aşağıdaki ipuçlarını dikkate almanız size faydalı olacaktır.
- Koçluk ile ilgili bilgi sahibi olun.
- Bir koç ile çalışmak için amaçlarınızı bilin.
- Karar vermeden önce üç ayrı koç ile görüşün. Her bir koça tecrübeleri, özellikleri, yetenekleri ve referansları hakkında sorular sorun.
- Koçluğun önemli bir ilişki olduğunu aklınızda bulundurunuz. Koç ve koçluk alacak kişi arasındaki ilişki uyumlu olmalıdır.
Çalışmayı tercih edeceğiniz koça sorulması gereken sorular:
ICF aşağıdaki soruları sormanızı önermektedir:
- Koçluk tecrübesi (koçluk süresi, tecrübesi, ne tarz konularda koçluk yaptığı…vs)
- Koçluk eğitim detayları (ICF tarafından onaylanmış eğitim kurumları tarafından mı, farklı bir eğitim kurumundan mı…vs)
- Koçluk uzmanlık alanı ya da en yoğun çalıştığı konular?
- Koçluğuna katkı sağladığını düşündüğü özelliğini ya da tecrübesini?
- Koçluk ile ilgili felsefesi?
- Koçluk süreci nasıl ilerlemektedir (seanslar nasıl ilerlemektedir, sıklığı…vs)?
- Başarı hikayeleri (değer kattığı koçluk seansları..vs)
Neden ICF Ünvanlı Koç tercih etmeliyim?
ICF Ünvan programının misyonu:
- Koçluk alan kişileri korumak ve hizmet etmek,
- Ölçümleyebilmek, kaliteyi garantileyebilmek,
- Sürekli gelişimi teşvik etmek, ilham vermek.
ICF Ünvanlı bir koç zorlu eğitim programını tamamlamış, belirlenen ihtiyaçları deneyimlemiş ve koçluk konusunda kendini sürekli daha da mükemmelleştirmek yoluna bağlı kişidir.
ICF Ünvanı hangi koç ile çalışacağınız noktasında son derece önemlidir. ICF Ünvanlı koç şu anlama gelmektedir:
- ICF Temel Yetkinlikleri ve Etik Kuralları’na uygun şekilde programlanmış profesyonel kuruluşlardan eğitim almıştır.
- ICF tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde koçluk becerileri göstermektedir.
- ICF etik kural ve standartlarına uymak durumundadır.
ICF ünvanlı koçlar, müşterine kendisini sadece bir koç olarak adlandıran bir kişi olmadıklarını garanti ederler. ICF Ünvanlı bir koç ile çalıştığınızda, o koçun fark edilir, global koçluk niteliklerine sahip olduğunu garanti etmektedir.
ICF Ünvanlı koçlar, koç spesifik eğitimlerini almış ve önceden tanımlanmış sayıda koçluk tecrübesi edinmiş, mentor koçlar tarafından koçluk almıştır.
Bir koç ile çalışmaya başlamadan önce, kendisine özellikle koçluk becerilerine yönelik aldığı eğitimleri, ICF Ünvanı almış ya da alma sürecinde olup olmadığını sorgulamanızı öneririz. Kişinin farklı bir ünvanı olması ya da yüksek seans ücreti talep etmesinin, konusunda yeterli olduğu yanılgını yaratmasını istemeyiz…
Koçluğun Yararları
Profesyonel Koçluğun birçok faydası vardır. Profesyonel Koçluk hizmeti alanların kendilerini zorlayan konulara ve ellerindeki fırsatlara farklı bir açıdan bakabildiğini, düşünme ve karar alma süreçlerinin geliştiğini, kişilerarası ilişkilerde daha etkin olduğunu, iş ve özel yaşamlarında kendilerine daha çok güvendiklerini biliyor muydunuz?
Kişisel etkinliklerini arttırma konusunda kararlı olan müşteriler, üretken olma, iş ve özel hayatlarından doyum alma, kendilerine koydukları hedeflere ulaşma gibi alanlarında takdire değer sonuçlar alabilirler.
Koçluk kişiyi bir çok alanda hedefine taşıyabilir. 2010 ICF Global Tüketici Farkındalık Araştırması’nın sonuçlarına göre, araştırmaya katılanların beşte ikisinden fazlası ( % 42.6) koçluk motivasyonları olarak “bireysel performanslarını ve/veya ekip performanslarını geliştirme”yi göstermiştir. Bunun ardından gelen diğer motivasyon alanları ise “profesyonel kariyer fırsatlarını genişletmek” (% 38.8) ve “iş yönetim stratejilerini geliştirmek” tir (%36.1). Daha kişisel olan diğer motivasyon alanları ise “kendine saygı/ güvenini arttırmak” ve “işyaşamı / özel yaşam dengesini kurabilmek”tir.